Kött o skinn - slutprodukten

Att föda upp djur till mat, på ett så bra sätt som möjligt

Köttet

När det är dags för lammen att åka till slakt så måste man bestämma sig för vart dom ska åka någonstans. Att slakta på gården direkt är ju att föredra, men utan ett godkänt slakteri så får man endast göra det till eget behov och ej för försäljning.

Vi valde Sörby slakteri, då vi fick en väldigt bra referens dit. Det är ett litet slakteri, som ägaren byggde för att slakta sin egen djurproduktion(hjortar). Så när lammen har nått sin slaktvikt så bokar vi livdjurs-transport. Transporten till slakteriet tar ungefär 90 minuter. Lastningen av lammen på transporten är odramatisk, då lammen är rätt så nyfikna och går självmant upp för rampen.

Väl på slakteriet så lastas dom av och går i en rasthage över natten, och morgonen därpå börjar slakten av våra lamm. Ett lamm bedövas innan den avlivas, och bedövningen görs med bultpistol. Detta gör så att hjärnan kopplas bort helt, och avlivningen blir helt smärtfri.

När lammet har blivit kött kallas det för slakt-kropp. Då är det inte styckat, utan hängs i ett stycke ett par dagar. Detta hjälper till med mörnings-processen. Därefter så går det till styckaren som sågar och skär upp dom olika detaljerna. Därefter vacuum-packas köttet och skickas med kyl-bil till oss. Väl på plats så stuvas köttet in i en kyl i väntan på att kunderna kommer och hämtar sitt kött.

Skinnet

Skinnet flås av vid slakten och läggs i hög med lager av salt emellan. Saltet skyddar skinnet från att ruttna. Slakteriet skickar sedan skinnen till berederiet, som ligger i Tranås. Det tar lång tid innan man får skinnen tillbaka, ibland upp till 6 månader. Skinnen säljer vi oxå, och ett galleri av skinn hittar du här.